تبلیغات
مازندارانی مقیم تهران (غرب تهران ) تماس با ما : 09395249763 - گزنه آش

آدرس آی پی:
سیستم عامل:
نسخه: بیت
اندازه تصویر:

مازندارانی مقیم تهران (غرب تهران ) تماس با ما : 09395249763 - گزنه آش

هرکس اسم علی بیاره شه دل علی بال ماس و و نه قیامت پل (امیر پازواری)

که مازندران شهر ما یاد باد همیشه بر بومش آباد باد


صفحه خانگی اضافه به علاقمندی ها نسخه ی موبایل
تبلیغات
تبلیغات

حدیث روز

تبلیغات

دیکشنری آنلاین



معرفی سایت به دوستان

 
نام شما :
ایمیل شما :
نام دوست شما:
ایمیل دوست شما:


Powered by ParsTools

آمار

کل مطالب ارسالی:
کل نویسندگان:
بازدید امروز:
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل:
بازدید کل :
آخرین بازید :
آخرین بروزرسانی:

خوش آمدید
تبلیغات
| نویسنده: سید هاشم حسینی گل افشانی

بسم الله الرحمن الرحیم

آش آخر چهارشنبه :
 در آخرین چهارشنبه سال زنان مازندرانی تدارك آش ترشیرا می بینند كه در نوع خود بی نظیر است و جنبه ی تبرك و شفا بخشی دارد. در این آشاز چهار گیاه استفاده می شود از شكوفه های آلوچه گرفته تا بچا بچا (گل پامچال وحشی) و گل بنفشه و سبزی های گوناگون دیگر. یك پای ثابت این آش حتما ((گزنه)) می باشد. احتمالا ترشی آش اظهار دلسردی از سال كهنه می باشد. از قدیم الایام این آش ترش رادر روز سوم مرده ها طبخ می كردند و به همه مهمانان علاوه بر طعام آش ترش هم میدادند كه این هم نشانه ی تنفر از غم و ناراحتی بود. در هر صورت مردم این منطقه آشترش آخرین چهارشنبه سال را به نیت مردگان خود خیرات می كنند. اگر كسی به خاطراشتغال زیاد موفق به پختن این آش نشود حتما سهمی از آش همسایه ها و یا اقوام خود میبرد.

 

ترشی تره :

مواد بكاررفته:
سبزی آش شامل اسفناج ، جعفری، تره، گشنیز، برنج، تخممرغ، سیر ترشی، آبغوره یا آب نارنج، فلفل و زرد چوبه به میزان لازم

دستورپخت:

سبزی را پس از پاك كردن وشستن خردمی كنیم 0 مقداری از سبزی كوكو رادرشت ترخردمی كنیم. برنج راشسته وهمراه سبزی وآب میگذاریم بپزد. وقتی یك ملاقه از آب آنباقی بود از روی حرارت بر می داریم و خوب می كوبیم تا لعاب انداخته و له شود.سیر را پوست می كنیم و می كوبیم و با نمك و زرچوبه و مقداری روغن سرخ می كنیم. تخممرغ ها را در ظرفی می شكنیم و باچنگال هم می زنیم و روی سیرها می ریزیم تا بپزند وبستهشوند. سبزی و برنج له شده را با آبغوره یا آب نارنج با مقداری روغن در یك قابلمه یاتابهمی ریزیم و باحرارت ملایم به طور مداوم به مدت 15 الی 20 دقیقه هم می زنیم تا تهنگیرد و مقداری از آب آن برچیده شود. سپس سیر و فلفل وتخم مرغ را به این مواد اضافه كرده و یك ربع دیگر هم می زنیم و از روی حرارت بر می داریم. غذا آماده مصرف است. این غذالعاب داراست .

ترشه كباب :

مواد بكاررفته:
 سیب زمینی - آب لیمو یا نارنجیاآ بغوره - مرغ زعفران آبگرفته رب گوجه فرنگی روغن دارچین وفلفل - نمك و فلفل وزردچوبه

دستور پخت:
مرغ را پس از پاك كردن تكه تكه كرده وباپیاز ، نمك وزردچوبه بامقداری آب وحرارت پائین می گذاریم كامذا پخته شود. آب مرغ رادرظرفی جداگانهنگه می داریم و مرغ هارادرروغن سرخ می كنیم سپس سیب زمینی هارا برش زده وسرخ می كنیم.درظرفی آب مرغ راریخته و مرغ رابهمراه مقداری دارچین، زعفران آبگرفته آبغوره، ربوفلفل ریخته و می گذاریم جا بیفتد. بادمجان ها باریك و یك اندازه باشند پوست آنهاراگرفته و درآ ب ونمك میاندازیم وبعد آنهاراسرخ می كنیم 0 بادمجانهارااز وسط نصفكنیم تاكاملا درحین سرخ شدن پخته شوند. گوجه فرنگی هاراحلقه حلقه برش می زنیم وكمیسرخ می كنیم مرغ راكه با ادویه حات پخته شده است با مقداری آب داخل آن درظرف خورشكشیده و از بادمجان ، سیب زمینی وگوجه فرنگی سرخ شده كنار آن ریخته و باكته یابرنجمصرف می كنیم
   
مرغ ترش :

مواد لازم برای 4 نفر
سبزی محلی: (جعفری، گشنیز، خلی‌واش)
مرغ: یک عدد
تخم‌مرغ: سه عدد
روغن و آب‌غوره: به مقدار لازم

طرز تهیه:

 ابتدا مرغ را می‌‌پزیم و سپس کمی تفت می‌‌دهیم، از طرفی سبزی را هم سرخ می‌‌کنیم، آن‌گاه مرغ و سبزی را در کمی آب می‌‌ریزیم و روی اجاق می‌‌گذاریم... به آن کمی روغن و آ‌ب‌غوره اضافه می‌‌کنیم، کمی که آب آن گرفته شده قبل از سرو، تخم‌مرغ‌ها را به آن اضافه می‌‌کنیم و پس از چند دقیقه، غذا را از روی اجاق برمی‌داریم و سرو می‌‌کنیم.

 
مرغ شكم پر مازندرانی :

مواد لازم :
سبزی معطر (گشنیز ، جعفری ، برگ سیر تازه) 400 گرم
پیاز رنده شده متوسط 1 عدد
گردو پودر شده 100 گرم
رب انار 2 قاشق سوپخوری
نمك و فلفل و ادویه به میزان لازم
زعفران دم شده به میزان لازم
مرغ 1 عدد (5/1 كیلو گرم)
الو 10 تا 15 عدد
 
زرشك 3 قاشق سوپخوری:
چگونگی تهیه :

پیاز رنده شده را تفت می دهیم تا كمی طلایی بشود بعد سبزی خرد شده را اضافه كرده كمی تفت می دهیم . آلو خرد شده و زرشك را اضافه كرده نمك و فلفل و ادویه را اضافه می كنیم . رب انار را اضافه می كنیم و بعد گردو را اضافه می كنیم . تمامی مواد را خوب مخلوط كرده درون شكم مرغ را با این مواد پر كرده و آنرا می دوزیم . مرغ را درون روغن سرخ كرده و با چند عدد آلو و كمی آب می گذاریم بپزد

 
آغوز مسما:
خورشتی كه از گردو، مرغ، ترشی انار درست می شود.
 
ته چین :
برنج همراه با گوشت
 
ترش ترشو:
برنج را همراه با حبوبات ، ترشی آلوچه، مانند آش درست می كنند.
 
دوپتی:
دوغ را به حبوبات پخته شده و سیر داغ اضافه می كنند.
 
اسپناساك:
اسفناج پخته همراه دانه انار، عدس، سیر داغ ، رب گوجهو اب انار نارنج
 
آش كدو:
برنج پخته، كدوی پخته و له شده كه اب زرشك و شكر به آن اضافه شده است.
 
نازخاتون:
بادمجان كبابی و له شده كه به آن آبغوره ریحان، جعفری وسیر كوبیده اضافه می شود.


 

اسفناج مرجی:
شامل اسفناج پخته، عدس سیر، و انار ترش است.

 
كهی انار :
كدوی پخته همراه باقلا و عدس پخته شده با گردوی ساییده ودانه انار، كه سیر داغ به آنها اضافه شده و مخلوط آن را همراه پلو می خورند.
 
قلیه:
عدس، باقلا، اسفناج سرخ شده، گوشت، گردو و ساییده شده را با هم مخلوط می كنند و دانه انار را در آخر اضافه می كنند موقع خوردن سیر داغ روی غذا می ریزند.

خورشت آلو :
مرغ پخته همراه دانه انار، آلو سرخ شده و پیاز داغ .
انواع نان و شیرینی
 
آغوزنون:
آرد گندم، شیر، تخم مرغ و شكر رابا هم مخلوط نموده سپس لای خمیر را گردو می گذارند.
 
پشت زیك :

شكر یا قند را در یك قاشق آب حل مرده روی اجاق میگذارند بعد از قاشق روغن ومقداری كنجد به آن اضافه كرده مایه را در سینی می ریزند و به اندازه دلخواه برش می دهند.

 پیس گندله :
این شیرینی شامل گردوی ساییده شكر قرمز و یا شیره خرمالو و آرد برنج سرخ شده و كنجد است.
 
رشته به رشته:

برنج را خیسانده آرد می كنند و بااب خمیر می كنند. روی تشت كمی زرده تخم مرغ و كره می مالند و خمیر را رویتشت به شكل رشته می ریزند بعد سرخ می كنند روی رشته به رشته پودر قند و هل كوبیده می ریزند. نون قندی دله دكرده نون، آب دندون، نسری، كوناك و تون سرنون از دیگر شیرینی های مازندرانی است.

 
تهیه شكر قرمز به روش سنتی :

در چند دهه گذشته به منظور تهیه شكر قرمز كشت گیاه نیشكر در مناطق جلگه ای استان مازندران رواج داشته است. برای گرفتن شیره نیشكر وتبدیل آن به شكر قرمز از وسیله ای چوبی به نام كلیا كه به ابتكار اهالی محل تمامی از چوب ساخته شده استفاده می شود. به این منظور سرپناهی به ابعاد تقریبی 5*15 متر مربع با مصالح سنتی موجود در محل كه بیشتر از نی و چوب بود برپا میشد و در وسط این سرپناه كلیا قرار می گرفت.این وسیله چوبی بانیروی محركه حیواناتی مانند گاو یا اسب به دور محوری حركت دورانی داشته و در حین چرخش قطعات كوچك ساقه نیشكر در محلی به نام كلیادار فشرده شده و شیره نیشكر بر اثر فشار وارد شده به ساقه نیشكر ، به وسیله لوله چوبی به نام سله به داخل ظرف چوبی به نام نوكا می ریخت و با جوشانیدن شیره نیشكر در دیگ های مخصوص پس از طی مراحلی شكر قرمز جهت مصارف غذایی تولید می شد.

اللهم صلی علی محمد وآل محمد
(به نقل از پایگاه اطلاع رسانی فرمانداری آمل)




 
تبلیغات